Menu Close

Fukt och Traditionell Kinesisk Medicin (TCM)

När mina patienter kommer till mig på min mottagning frågar jag alltid om deras matvanor. Ofta får jag svaret att de äter bra och hälsosam mat. När vi tittar närmare på vad de äter visar det sig ofta att så inte alltid är fallet, i alla fall inte från ett TCM-perspektiv. En banan, yoghurt med frukt, kaffe eller en proteinshake är exempel på vanlig frukostmat. Vissa hoppar helt enkelt över frukosten. Till lunch är det vanligt att man äter en sallad eller en grön smoothie, och till middag kanske mat med gräddiga såser. Låt oss titta närmare på begreppet Fukt inom TCM.

Eftersom den Kinesiska Medicinens fysiologi ser annorlunda ut jämfört med den västerländska tänkte jag först kortfattat förklara hur maten vi äter bearbetas av kroppen. Observera att inom TCM har en del begrepp inte samma betydelse som i västerländsk medicin. Mage och Mjälte i TCM är alltså inte exakt likvärdigt med organen mage och mjälte inom västerländsk medicin. Inom den Kinesiska medicinen anser man att Magen och Mjälten är de organ som främst är inblandade i matsmältningen. Tillsammans utvinner de näringsämnen och essenser som omvandlas till Qi, blod och kroppsvätskor. Dessa ger sen energi, näring och smörjer våra kroppar. Mjälten och Magen är ett Yin och Yang-par som tillhör Jordelementet. Magens jobb är att ta emot mat och att ruttna och mogna den. Mjältens jobb är att transformera maten som Magen har bearbetat till Gu (närande) Qi. Denna Gu Qi som utvunnits ur maten blir sen transporterat till Övre Jiao, som brösthålan brukar kallas, hjärtat och lungorna. Här kombineras Gu Qi med luft och förädlas ytterligare till de olika viktiga ämnena i kroppen. Mjältens jobb är också att transformera och transportera kroppsvätskor. Qi distribueras runt i kroppen med hjälp av lungorna. Blodet, som är den andra huvudprodukten av Qi-uppdelningen som sker i Övre Jiao, pumpas runt i kroppen av hjärtat. Det är denna fysiologiska mekanism som genererar all vår Qi, blod och kroppsvätskor som ger näring åt vår kropp och själ. Det är därför Jordelement-organen ibland kallas ”the root of post-heaven Qi”.

Mjälten och Magen

  • Magen mottar, ruttnar och mognar.
  • Mjälten transformer maten till Gu Qi och transporterar Qi uppåt, samt transformerar och transformerar kroppsvätskor.

Vad är Fukt?

Konceptet Fukt inom Kinesisk Medicin kan vara lite svårt att förstå till en början. Fukt är ett av de sex klimattillstånden (De Sex Ondskorna) tillsammans med Vind, Kyla, Värme, Torka och Sommarhetta. Var och en av dessa Ondskor finns i miljön runt omkring oss. Om vi utsätts för dem för länge kan de invadera våra kroppar och leda till sjukdom. Dessa patogena faktorer kan också genereras internt som en produkt av vår livsstil, kost och våra vanemässigt känslomässiga reaktioner. Fukt uppstår när Mjälten inte kan transformera och transportera kroppsvätskor och Qi effektivt nog. Ironiskt nog är Fukt (tillsammans med Kyla) i vår omgivning och i vår diet en av de främsta orsakerna till försämrad funktion av mjälten. Fukt kan alltså vara både orsaken och resultatet. Mjälten och Magen är känsliga organ som lätt kan kastas ur balans. Magen sägs vara känslig mot Värme och Sommarhetta, och Mjälten är främst känslig mot Fukt och Kyla. Även om Fukt och Kyla ofta finns i vår omgivning (framförallt här i Sverige), så är det förmodligen mer vanligt att det kommer in i våra kroppar genom maten vi äter.

När Mjälten påverkas av Kyla och Fukt kan den inte längre utföra transformeringen av mat till Qi och transportera Qi uppåt till brösthålan. När maten inte blir transformerad ordentligt stagnerar den i Magen vilket medför att man känner sig uppsvälld. Denna stagnation kan komma att blockera flödet av Qi i matsmältningssystemet. Qi som hindras och inte rör sig fritt stagnerar och hindrar Mjälten från att transformera och transportera kroppsvätskor vilket tillåter dem att ackumuleras och omvandlas till Fukt. När Mjälten inte fungerar som den ska kan den inte transportera Gu Qi uppåt mot brösthålan. Istället sjunker Qi neråt i kroppen. Denna sjuknande Qi transformeras inte som den ska och anses därför grumlig, smutsig eller oren. Denna grumliga Qi orsakar lös, dåligt formad och ibland tät avföring och ibland även uppblåsthet eller smärta.

Hur vet man att man har Fukt i kroppen?

Fukt i kroppen kan visa sig på många olika sätt. Trötthet och utmattning, känsla av att vara uppsvälld och trött efter att ha ätit, dålig aptit och en känsla av tyngd i kroppen (speciellt i armar och ben) är vanliga tecken. Man kan också känna sig dimmig och få dåligt minne, grumlig urin, lös avföring som kan vara klibbig, oljig och oformligt eller innehåller slem. Kvinnor kan få tjocka, klibbiga och vita flytningar. Eftersom mer och mer Fukt ackumuleras, tenderar kroppen att bli mer ”solid”, kompakt och tung. Exempel på detta är svullna leder, vätskeuppsamling runt fotlederna, midjan, låren eller skinkorna, vilket kan leda till sjukdomar som gikt eller reumatoid artrit.

Symptom på fukt:

  • Bihåleinfalmmation och kroniska inflammationer
  • Allergier
  • Andningsproblem
  • Matsmältningsproblem
  • Hudproblem
  • Slöhet och en känsla av tunghet
  • Ödem
  • Svampinfektioner
  • Cystor
  • Artrit
  • Huvudvärk

Hur undviker man Fukt?

Bästa sättet att undvika ackumulering av Fukt är att undvika fuktbildande mat och att stärka Mjälten och Magen. Mjälten tycker om värme och torka, samt regelbundna måltider, så det är bra att försöka äta vid samma tider varje dag. Det är också viktigt att äta i en lugn miljö och att inte stressa igenom måltiden. Att ha djupa samtal under tiden man äter bör undvikas, och kom ihåg; övertänkande skadar Mjälten. Det är viktigt med regelbunden lätt träning men man bör inte träna för hårt, eftersom för mycket träning också kan skada Mjälten.

Saker som skadar mjälten:

  • Överätande
  • Övertänkande
  • Djupa samtal medan man äter
  • Oregelbundna måltider
  • Sena måltider
  • Stress och ångest
  • Överdriven motion
  • För mycket arbete, speciellt arbete på natten under långa perioder

Vad kan man göra för att bli av med Fukt?

Om du misstänker att du redan har Fukt ackumulerat i kroppen bör du byta ut mat som anses fuktbildande mot mat som stärker Mjälten och Magen och som torkar ut Fukten. Det kan verka motsägelsefullt men det är viktigt att dricka ordentligt med vatten. Vattendrickande leder till urinering vilket hjälper kroppen att bli av med de smutsiga eller grumliga vätskorna i kroppen, och ersätter dem med rena vätskor. Var bara noga med att vattnet inte är kallt. Kranvatten bör vara av rumstemperatur innan du dricker det. Klockan 7 till 9 på morgonen är Magens tid, och detta är bästa tiden att äta frukost. Klockan 9 till 11 är Mjältens tid, och det är den bästa tiden för att tänka klart, arbeta och vara aktiv.

Uttorkande mat:

Här är några exempel på mat som hjälper dig att torka ut Fukten.

  • Spannmål: majs, korn, basmatiris, havre
  • Grönsaker: alfalfa groddar, svamp, kapris, pumpa, rädisor, kålrot, persilja, sallad, selleri, sparris, lök, senapsblad, vårlök och purjolök, och maskrosblad.
  • Frukt: papaya och citron
  • Bönor: adzukibönor, linser, kidneybönor
  • Fisk: ål, tonfisk, makrill, ansjovis
  • Örter och kryddor: anis, vitlök, ingefära, kryddnejlika, kardemumma, kanel, nässlor, persilja, basilika, gurkmeja, vit- och svartpeppar
  • Drycker: grönt te, hallonbladsté, jasmin te, lakrits te, vatten (rumstempererat eller varmt).

Det finns en hel del bra TKM-medicinska mat-bloggar på nätet. Sarah George (Wellness Ninja), som var min lärare på universitetet, är särskilt bra.

Recept:

Här är ett enkelt recept på en risgröt (congee or jook) som hjälper till torka ut Fukten samt stärker Magen och Mjälten. Den är utmärkt att äta till frukost, speciellt tillsammans med en kopp grönt te eller lakritsrots te.

  • 6 cups (ca 14 dl) vatten
  • 1 cup (ca 2,5 dl) vitt långkornigt ris
  • 4 cups (9,5 dl) kycklingbuljong
  • 1,5 pound (700 g) kycklingklubbor, utan skinn
  • 1 inch (2,5 cm) färsk ingefära med skal, skivat i fyra delar
  • 1,5 cup (3,5 dl) adzukibönor
  • 2 tsk salt (river/pink/Himalaya)
  • 1 kryddmått färskmald vitpeppar
  • Lätthackad färsk koriander till garnering
  • Tunt skivad vårlök till garnering

Lägg alla ingredienser utom koriander och vårlök i en stor kastrull. Koka upp, och sänk värmen till medelvärme och låt sjuda ordentligt. Rör om då och då tills riset har blivit helt uppdelat, ca 1 timme. Stäng av plattan och lyft ur kycklingen. När den kallnat tillräckligt för att man ska kunna ta i den, plocka av köttet i matbitsstora bitar, och släng benen. Lägg tillbaka kycklingen i i risgröten. Smaka av, krydda med extra salt och peppar vid behov. Garnera med koriander och vårlök.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *